Ne Chatin e Ri Albanian Chat mund te Futeni edhe si Vizitor, klikoje reklamen Video Chat Shqiptar, jepe Nikun (emrin) qe eshte i Lire, pastaj klik Kycu dhe zgjedhe dhomen!

Dr. Milazim Krasniqi
Dr. Milazim Krasniqi

Per cdo artikull te Dr Milazim Krasniqit ju mund te postoni komente duke klikuar ketu, ne FORUMIN E Dr. MILAZIM KRASNIQIT

Nje lekcion per Menduh Thacin
Me nuk ka gjasa qe dikush si Menduh Thaçi t’i frikesoje njerezit shqiptare e t’i detyroje qe te heshtin edhe kur ai ua fyen rende ndjenjat dhe besimin e tyre. Me nuk ka gjasa qe dikush si Menduh Thaçi te shtiret se e mbron Ameriken nga shqiptaret, kur vete eshte ne listen e zeze te Amerikes.
Reagim ndaj nje shkrimi partiak te Vehbi Bexhetit
Shpifjet e Thaqit ndaj meje do t'i kishin lakmi edhe udbashet e Serbise
Me falsifikime te reja nuk evitohen pasojat e politikave te vjetra
Humbesi ka te drejte te ankohet, por nuk duhet te behet i padrejte

Per me teper shkrime nga Dr. Milazim Krasniqi, kliko Ketu!

Follow Us

Jepe lajmin vet në portalin e lidhjeve shqiptare në AlbaNur
Lajme nga Shqiperia Lajme nga Kosova

Lajme nga Maqedonia

Lajme nga Diaspora

Shkrim i derguar nga Dr. Milazim Krasniqi
Apel: Te respektohet liria dhe e drejta e Besa Ismajlit
 

Lehtesia e padurueshme e intolerances

 

Fakti qe ne Kosove ka nje popullsi muslimane, e cila e manifeston identitetin e vet fetar, nuk mund te zhbehet. Perveç nese rikthehen metodat e komisareve dhe te policeve te dikurshem komuniste. E meqe kjo nuk eshte e mundur, atehere zgjidhja optimale eshte toleranca dhe respektimi i te drejtave dhe lirive fetare te te gjithe qytetareve te Kosoves. eshte e sigurt se nese nuk respektohen keto liri dhe te dreja, nuk do te respektohen as lirite dhe te drejtat e komuniteteve te tjera etnike, bile as lirite politike. Sepse intoleraca ne fakt eshte si Bajlozi i balades shqiptare: perdite kerkon nga nje viktime te re.

Hapja e temes se respektimit te te drejtave dhe te lirive fetare ne Kosove do te ndodhte nje dite, edhe pa tematizimin drastik qe iu be nje perkthyeseje te OSBE-se, per faktin se mban ne koke nje shami qe e identifikon si muslimane. Ndoshta ky rast edhe eshte i mireseardhur per te reflektuar e gjithe shoqeria jone mbi kete teme, qe eshte realitet por per te cilen flitet me druajtje te tepruar.

Ndersa, e keqja e ketij rasti eshte se debati ka filluar nga nje pike polarizuese dhe me tone teper te ngritura te dy paleve, e veçmas nga pala qe ka synim te beje avokatine e “perkatesise europiane te shqiptareve”, ne nje terren ku kete gje nuk ua kerkon askush.

Debati me tone normale dhe me tolerance maksimale, vertet eshte i domosdoshem, nese duam qe te mos prodhoje frustrime dhe provokime.

Ndera, ata qe kujtojne se kjo çeshtje mund te zgjidhet me nje skandal ose me nje dekret vlene ta kujtojne historine e dhimbshme qe kane prodhuar ne Kosove komisaret dhe policet ne vitet e para pas Luftes se Dyte Boterore, kur paten ndermarre aksionin e heqjes me dhune te mbuleses se grave muslimane. Ajo dhune administrative- policore e regjimit komunist jugosllav, pati prodhuar trauma te renda ne shume familje shqiptare per shume vite. Prandaj, duhet t jete e qarte se dekretimi i ndalesave nga ana e komisareve, do te ishte sherbimi me i keq qe mund t’i behet tolerances nderfetare dhe vete respektimit te lirive dhe te drejtave fetare dhe njerezore ne Kosove.

Debati i hapur aksidentalisht, ne fakt ka te beje me standardet e lirive dhe te drejtave qe kane qytetaret e Kosoves. Ne kete kontekst shtrohet nje pyetje praktike: a kane te drejte muslimanet (vetem ata qe duan te jene te tille), qe te shprehin identitetin e vet fetar, apo per ta eshte rezervuar ndonje status tjeter? Nese pranohet qe ne kontestin e lirive te pergjithshme te njeriut ne Kosove, njerezit mund te deklarohen edhe si muslimane, atehere kjo do te thote se pranohet qe muslimanet mund t’i zbatojne rregullat qe i konsiderojne si obligative per besimin e vet.E keto rregulla nuk mund t’ua percaktojne njerezit e besimeve te tjera dhe as ateistet. Rrjedhimisht, nje femre muslimane nuk mund t’i ndalohet, as me mjete politike, as administrative e as policore, e drejta qe te mbaje shami ne koken ose ne krahet e vet, ne rast se feja islame nuk eshte e ndaluar.

Por, kundershtaret e kesaj te drejte fetare sjellin pseudoargumenta politike dhe patriotike. Ata duan qe te plasojne idene qe shqiptaret e Kosoves duhet te rrafshojne identitetet fetare dhe te paraqiten, (me e sakta eshte te thuhet te shtiren), me pamje monolite, mundesisht antiislame, si ne nje njeshkolone te komanduar rrepte.. Ky koncept per popullin si plotesisht monolit mbi nje ide antifetare, ne fakt eshte koncepti themelor i kombit socialist ose i njeriut te ri socialist. Perndryshe ne realitetet jetesore, secili popull ka nje larmi shumeplaneshe, qe nga ajo gjinore, moshore, sociale, arsimore, po edhe fetare, e cila ne situata te ndryshme, paraqet edhe potenciale konfliktualiteti (rasti i rlandezeve). Por, rrafshimi i atyre larmive me kerkesen per monolitet nuk eshte i mundur, perveç se me anen e dhunes, te spastrimit etnik dhe te gjenocidit.

E drejta, parulla e popullit monolit do te thote i drejta e sundimit te nje grupi mbi te tjeret, sikunder ka qene praktika e ateisteve ne periudhen e sistemit komunist.

Perndryshe, shpjegimi i fatit te Kosoves me pseudoargumentat politike dhe patriotikee qe u degjuan ne debatin qe u hap keto dite lidhur rastin e perkthyeses se OSBE-se, e ku dominon teza se mbulesa islame e nje perkthyeseje paraqet rrezik per imazhin e Kosoves, vertet eshte nje shpjegim naiv. Edhe SHBA-te edhe institucionet euroatlantike e kane pasur te qarte perkatesine fetare te shqiptareve te Kosoves para se te intervenonin ne Kosove. Gjithe bota ka regjistruar pamjet e grave shqiptare, duke u deportuar me dhune nga Kosova, e ku shume prej tyre kishin shami ne koke. Por, askush ne SHBA dhe as ne Europe nuk ka kushtezuar ndihmen me heqjen dore nga perkatesia islame e ketyre banoreve.

As sot dhe as ne te ardhmen nuk a gjasa qe te behen kushtezime te tilla. Kushtezimet qe i behen shoqerise dhe insttucione ve kosovare, ne formen e standardeve, synojne pikerisht rritjen e tolerances se pergjithshme ne vend, duke perfshire edhe tolerancen nderfetare dhe nderetnike, pastaj demokracine dhe respektimin e te drejtave te pakicave, krijimin e institucioneve funksionale dhe luftimin e fenomeveve negative ne shoqeri. Mos ta rreje mendja asnje patriot qe gjen rastin te shfryje intolerance antiislame, se ka terheqje te komunitetit nderkombetar nga keto standarde edhe nese bash te gjithe i heqim shamite e kapelat dhe bile edhe nese ecin vetem ne breke neper rruge e neper institcione. Propagandimi se gjoja Perendimi nuk i don shqiptaret e Kosoves per faktin se kane si shumice perkatesi islame eshte nje alibi e rreme. Perendimi ka nje projekt global te luftimt te kontrabandes, krimit te organizuar, trafikut te qenieve njerezore, te korrupsionit, te intolerances nderetnike, te ekstremizmit dhe te terrorizmit nderkombetar. Ky projekt perfshine shoqeri e shtete te besimeve te ndryshme e te kontinenteve te ndryshme. Fjal avjen, kubanezet, nuk jane te preferuarit e SHBA-ve dhe te Perendimit, edhe pse jane te krishtere me sa jane te tille talibanet e Afganistanit, ose komunistet e Korese se Veriut. Prandaj, fati i vertete i Kosoves varet se sa shoqeria jone do te plotesoje standardet e miratuara, te cilat do ta benin nje shoqeri efikase, te afte te mbaje veten dhe ku respektohen me perpikeri vlerat e demokracise se sotme. Vete presidenti amerikan Xhorxh Bush, ka deklaruar para disa javesh se Islami nuk eshte ne kontadikte me progresin dhe me demokracine. Ndoshta nuk eshte e nevojshme te kujtohet ketu se Islamin si Shpallje Hyjnore nuk e reprezentojne regjimet diktatoriale qe ndeshim sot ne shumicen e shteteve arabe dhe aziatike.

Nese i rikthehemi edhe nje here rastit te perkthyeses Besa Ismajli per te cilen u propozua qe te perjashtohej nga e drejta e saj qe te kryente punen e perkthyeses per llogari e OSBE-se, do te çmeritemi se çfare ofrojne si zgjidhje partizanet e kesaj “zgjidhjeje”. Nese femrat muslimane perjashtohen nga e drejta e shkollimit ne shkolla publike dhe nga e drejta e punes, atehere do te ndodh kthimi ne zonen e erret te dikurshme te injorances se femres shqiptare. Nuk eshte e zorshme te parashikohet se si ne ate rast do te funksiononte “imazhi europian i Kosoves”. Ne rast se ne vend te nje perkthyeseje te talentuar, qe barte ne koke nje shamni si shenje e identitetit te saj fetar, do te kishim nje femer analfabete, poashtu me nje shami ne koke, si shenje e identitetit te sja fetar, gjasat per europianizim do te ishin pakrahasimnisht me te vogla. Pra, fakti qe ne Kosove ka nje popullsi muslimane, e cila e manifeston identitetin e vet fetar, nuk mund te zhbehet. Perveç nese rikthehen metodat e komisareve dhe te policeve te dikurshem komuniste. E meqe kjo nuk eshte e mundur, atehere zgjidhja optimale eshte toleranca dhe respektimi i te drejtave dhe lirive fetare te te gjithe qytetareve te Kosoves. eshte e sigurt se nese nuk respektohen keto liri dhe te dreja, nuk do te respektohen as lirite dhe te drejtat e komuniteteve te tjera etnike, bile as lirite politike. Sepse intoleraca ne fakt eshte si Bajlozi i balades shqiptare: perdite kerkon nga nje viktime te re.

Notice
AlbaNur promotes excellence in journalism, encouraging investigative journalism. We serve as the national voice of Albanian journalists Home and Abroad and we uphold the public's right to know..

Goals
AlbaNur campaigns to improve access for Albanian journalists to the sources of information in Albanian Lands. It speaks out against the lack of co-operation and the abusive treatment that still occurs when it comes to Albanian journalists.

Gazeta Shqiptare, Gazetat Online, Mediat Shqiptare

Bota Sot | Epoka e Re | Gazeta Express | Fakti | Panorama Plus | Gazeta Shqip | Gazeta Shqiptare | Gazeta Lajm

Gazeta Koha Ditore | InfoPress | Gazeta Zeri | Gazeta 55 | Teuta | Kosovarja | TV Klan | Flaka | Rilindja | Paqja

Besa | Vepra | Gazeta Illyria | Gazeta Start | Tirana Observer | Koha Jone | Gazeta Korrieri | Gazeta Standard | 24 Ore

Gazaeta Metropol | Gazeta Tema | Gazeta Biznesi | Gazeta Shekulli | Sporti Shqiptar | Gazeta Spekter | Gazeta Shpallje

Kengtaret Shqiptar, Muzika Shqiptare, Vipat Shqiptar

Adelina Ismaili | Meda | Genta Ismaili | Nora Istrefi | Shpat Kasapi | Zanfina Ismaili | Bleona Qereti | Elvana Gjata

Ciljeta Xhilaga | Blero | Ermal Fejzullahu | Greta Koci | Sinan Hoxha | Kaltrina Selimi | Dafina Zeqiri | Adem Ramadani

Poni Music | Adrian Gaxha | Alban Skenderaj | Agim Poshka | Alma Bektashi | Tuna Sejdiu | Ardit Gjebrea | Lajme Shqip

Arta Bajrami | Alma Bektashi | Big Mama | Edona Llalloshi | Elita 5 | Jehona Sopi | Zajmina Vasjari | Adelina Tahiri

Tingulli 3 | UnikKatili | Motrat Mustafa | Vesa Luma | Violeta Kukaj | Gjyste Vulaj | Bertan Asllani | Adelina Thaqi | Noizy

Gresa Behluli | Labinot Tahiri | Anjeza Shahini | Leonora Jakupi | Leonora Poloska | Mahmut Ferati | Video Fest | Chat

Etno Engjujt  | Vajzat Seksi | Ilir Shaqiri | Korab Shaqiri | Ylli Baka | Duli Tallava | Bedri Islami | Vejushkat | Dashuria

Jonida Maliqi | Zyber Avdiu | Muharrem Ahmeti | Shkelzen Jetishi | Gili | Mentor Kurtishi | Mihrie Braha | Rezarta Shkurta

Rovena Stefa | Sabri Fejzullahu | Shkurte Fejza | Shyhrete Behluli | Sinan Vllasaliu | Soni Malaj | Kenga Magjike | Tallava

Vajzat Seksi, Bukuroshet Shqiptare, Miss Kosova, Vipat Shqiptar

Ertemiona Meidani | Laureta Meci | Zana Krasniqi | Nevina Shtylla | Matilda Mecini | Hasna Xhukici | Erza Haliti

Agnesa Vuthaj | Eva Pepaj | Aferdita Dreshaj | Angela Martini | Marigona Dragusha | Yllka Berisha | Kejdi Jashari

Almeda Abazi | Alma Ajazi | Liberta Spahiu | Xhuli Nura | Keshtjella Pepshi | Ciljeta Xhilaga | Alketa Musaj

Emina Çunmulaj | Arbnora Ademaj | Ardita Ukaj | Zajmina Vasjari | Nada Zhiti | Edlira Memo | Besa Gashi

Greta Stanica | Arjeta Lataj | Antonieta Nikprelaj | Diellza Kolgeci | Irsa Demneri | Kristine Elezaj | Xhesika Berberi

Njoftim

GazetaShqiptare.Eu eshte pjese e projektit AlbaNur dhe angazhohet qe te bind pushtetaret shqiptaret se duhet te jene ne sherbim te qytetareve dhe jo anasjelltas. Asnje pushtetare shqiptare nuk guxon te jete mbi qytetaret dhe mbi ligjin. Ata duhet te kritikohen djathtas dhe majtas se kane zgjedhur te jene pushtatre, kurse ne kemi zgjedhur misionin te vijme deri tek e verteta!

 

Ne do te ishim shume mirenjohes nese ju shkruani per AlbaNur dhe e mbushni normen e juaj te jeni pjese e kesaj faqe ku vizitoret shqiptar mund te ju gjejne me lehte se çdokund tjeter

 
 
 
 

 

Shpallje, Shpallje Falas, Shpallje Online, Shitblerje, Marketing,

Libri Shqip, Libra ne Gjuhen Shqipe, Libra Shqip Falas

Muzika Shqip | Albanian News | Albanian Radio | Albanian Music | Albanian Chat | Albanian MP3 | Albanian Video | Albanian Movies | Muzika Online | Albanian Rap

Albanian Forum | Albanian Sport | Albanian Miss | Vajzat Shqiptare | Miss Kosova | Kosovo | Filma Shqip | Meda | Genta Ismajli | Adelina Ismaili | Religion | Dafina

Tim Shkupi | Humor Shqiptar | Albanian VIP | Rapsodet | Filma Shqiptar | Nora Istrefi | Macedonia | Libra Shqip | Historia Shqiptare | Albanian Culture | Shitblerje

Video Shqiptare | Chat Shqip | Shqiperia | Muzik Tallava | Foto Shqiptare | Stupcat | Portokallia | Tirana Sot | Albanian TV | Koha Ditore | ABC News | Radio Shqiptare

copyright by www.gazetashqiptare.eu  / designed Shqip by tim shkupi 2002 - Contact: Webmaster