Ne Chatin e Ri Albanian Chat mund te Futeni edhe si Vizitor, klikoje reklamen Video Chat Shqiptar, jepe Nikun (emrin) qe eshte i Lire, pastaj klik Kycu dhe zgjedhe dhomen!

Dr. Milazim Krasniqi
Dr. Milazim Krasniqi

Per cdo artikull te Dr Milazim Krasniqit ju mund te postoni komente duke klikuar ketu, ne FORUMIN E Dr. MILAZIM KRASNIQIT

Nje lekcion per Menduh Thacin
Me nuk ka gjasa qe dikush si Menduh Thaçi t’i frikesoje njerezit shqiptare e t’i detyroje qe te heshtin edhe kur ai ua fyen rende ndjenjat dhe besimin e tyre. Me nuk ka gjasa qe dikush si Menduh Thaçi te shtiret se e mbron Ameriken nga shqiptaret, kur vete eshte ne listen e zeze te Amerikes.
Reagim ndaj nje shkrimi partiak te Vehbi Bexhetit
Shpifjet e Thaqit ndaj meje do t'i kishin lakmi edhe udbashet e Serbise
Me falsifikime te reja nuk evitohen pasojat e politikave te vjetra
Humbesi ka te drejte te ankohet, por nuk duhet te behet i padrejte

Per me teper shkrime nga Dr. Milazim Krasniqi, kliko Ketu!

Follow Us

Jepe lajmin vet në portalin e lidhjeve shqiptare në AlbaNur
Lajme nga Shqiperia Lajme nga Kosova

Lajme nga Maqedonia

Lajme nga Diaspora

Shkrim i derguar nga Dr. Milazim Krasniqi
Poezia e Pashko Vases Mori Shqypni
POEZIA E DILEMAVE TE MEDHA

 

Poezia e Pashko Vases Mori Shqypni, e mjera Shqypni, e ka fokusuar gjendjen faktike dhe deshperimin autorial per shkak te asaj gjendjeje, dhe ka dhene nje alternative te shpejte, revolucionare. Por, ajo qe i ka munguar sensit te Pashko Vases, ka qene mungesa e vetedijes per rolin e madh, te jashtezakonshem qe do te mund te luante feja ose fete ne projektin e çlirimit kombetar. Natyrisht, me kusht qe ato te viheshin edhe ne nje funksion te gjithanshem mobilizues, emancipues dhe ndergjegjesues kombetar.

Poezia qe mbart te nderthurur ne vete per me shume se nje shekull nje figure poetike nbreselenese dhe nje kocept ideologjik per identitetin kombetar, te emertuar si Shqyptaria, nuk ka si te mos jete vazhdimisht objekt analize dhe rivleresimi. E tille eshte poezia Mori Shqypni, e mjera Shqypni (1880) e Pashko Vases, e cila edhe pas njeqind e njezet vjeteve, me vleren e saj qendrore ka ruajtur nje fuqi komunikimi dhe identifikimi me lexuesit e vet. Me ka rene te shoh jo pak njerez, qe nuk dine shume ose madje nuk dine asgje per autorin e poezise Mori Shqypni, e mjera Shqypni, por sapo te permenden vargjet e saj, jane ne gjendje qe se paku te shprehin nje emocion, qe shkaktohet nga perjetimi i idese se saj. Perveç se eshte ne nje fare dore si nje vazhdim i tradites se receptimit oral te vlerave poetike, kjo menyre reagimi me duket se ka te beje me shume me vleren qendrore te poezise se Vases, per shqyptarine si legjitimim i identitetit kombetar.

Nje sakrifice autoriale...

Figura poetike dhe koncepti ideologjik shqyptaria, krijohen ne poezine Mori Shqypni, e mjera Shqypni, ne finalizimin e nje angazhimi poetik, per ringritje kombetare, per rimarrje te vetes, per zgjim nga gjendja e mjere:

çonju, o shqyptare, prej gjumit çoniu,,
te gjithe si vllazen ne nji bese shtrengoniu
edhe mos shikoni kisha e xhamia,
fe e shqyptarit asht Shqyptaria.


Urdheri autorial ne dy vargjet e para eshte se zgjimi nga gjumi dhe lidhja ne nje bese vellazerore, jane kerkesat paraprake, pa te cilat nuk eshte i mundshem asnje veprim i metejshem. Ndersa, si finalizim te rikthimit te identitet, te rimarrjes se vetes, Pashko Vasa e sheh lenien menjane te feve dhe krijimin e nje feje te re, te emertuar po prej tij si shqyptaria. Ky eshte nje apel poetik dhe atdhetar, i cili buron nga nje vetedije per gjendjen katastrofike te kombit, dhe si nje alternative per te dale nga humnera. Ndjenjat e fuqishme atdhetare ne keto vargje kane fituar perparesi te plote ndaj ndjenjave te thella morale, edhe te vete Pashko Vases, te misheruara me besimin ne Zot. eshte nje sakrifice autoriale dhe morale e njeriut qe eshte i angazhuar me tere qenien per ringjalljen e kombit te vet.

Nga shenimet e shumta te Pashko Vases dhe nga vepra e plote e tij, nuk mund te nxirret ndonje hipoteze per te qenit e tij si ateist. Pashko Vasa eshte nje njeri me bindje te thella humaniste po edhe fetare. Mirepo, angazhimi ne frymen e zgjimit kombetar, e ben qe se paku ne nje çast te krijoje nje rend te ri te vlerave shpirterore, duke e nxjerre kauzen e kombit, me shqyptarine si emertim te saj, si nje ndjenje me perparesi mbi te gjitha te tjerat. Figura e krijuar prej tij ne vargjet e sipercituara, e ka gjithe fuqine emocionale dhe gjuhesore, per te qene vepruese ne ndergjegjen e recepientit. Por, ne nivelin e tyre si krijuese te nje koncepti, vargjet bartin ne vete nje kunderthenie me moralin dhe me nje arsenal potencial te ndjenave te njeriut shqiptar. Duke u nisur nga nje gjendje aktuale politike shqiptare, Pashko Vasa nxjerre perfundimin se kombit i duhet nje ideologji revolucionare e rrenimit te lidhjeve te njeriut shqiptar me fe. Kemi te bejme me nje bartje te fajit per gjendjen deshperuese, nga fusha objektive ne ate subjektive. Ngushtimi i kuadrit te shkaqeve per gjendjen e mjere te shqiptareve ne nivelin e besimeve fetare, eshte nje ideologeme agresive poetike dhe politike.

E drejta, poeti ne tere poezine e vet ben eksplikimin e gjendjes se te kaluares se madherishme ne nivelin e moralit dhe te frymes luftarake, qe eshte ne kuadrin e nje frymezimi romantik:

Kur kriste pushka, si shkrepet moti,
Zogu i Shqyptarit gjithmon i zoti


Nga ana tjeter, shpalosja e gjendjes aktuale te kombit e te atdheut behet me nje pershkrim emotiv, por shume racional, sa mund te shikohet si nje lloj ligjerimi me shkalle te larte te frymezimit. Perkunder ketyre alternimeve harmonike, vjen konkluzioni pothuajse revolucionar, sipas te cilit zgjidhja eshte te heqja dore nga "kisha e xhamia" dhe te perqafimi i nje feje te re, qe ne kete rast eshte e pagezuar shqyptaria. E thame me heret se ne rastin e Pashko Vases, nuk mund te behet fjale per nje shfryrje ateiste, sepse ai nuk ishte i atille. Por, ky koncept nuk eshte as romantik, sepse dihet se poetet romantike ishin mjaft te frymezuar edhe nga vlerat fetare.

Zgjidhja do te ishte te integrimi dhe jo te perjashtimi

"Gjetja" e Pashko Vases ka te beje me dilemat shqiptare te identifikimit, qe nga koha e formimit te kombit e deri ne ditet tona. Ne rastin e shqiptareve, per faktin se ne nje proces teper te veshtire te mbijeteses dhe te formimit kombetar, jane perqafuar tri fe te ndryshme, nuk ka qene e mundshme qe feja te luaje rolin integrues ne nivel kombetar, sikunder ka ndodhur te kombe te tjera, te cilat ne procesin e formimit kombetar, kane arritur nje unifikim edhe ne planin fetar. Pra, me shume se te roli perçares i klerit dhe te dobesimi i kombit per shkak te konvertimeve ne kombe te tjere, ne rastin shqiptar duhet te shikohet pasoja e mungeses se rolit integrues te fese ne formimin kombetar dhe ne luften e tij te veshtire per pavaresi dhe jete te lire. Duke mos e inkuadruar kete force shpirterore mobilizuese ne projektin e çlirimit kombetar dhe te krijimit te shtetit kombetar, shqiptaret kane luftuar pa mundur ta shfrytezojne njeren nga armet me te fuqishme. Rastet me markante ne historine shqiptare flasin edhe per shembuju jo te paket te mobilizimit te personaliteteve fetare ne projektin nacional shqiptar, nga te tri fete ekszistuese. Por, eshte fjala per angazhimin e njerezve konkrete, te bartese te funksioneve fetare, e jo te fese ose te feve eksizuese si teresi.

Poezia e Pashko Vases Mori Shqypni, e mjera Shqypni, e ka fokusuar gjendjen faktike dhe deshperimin autorial per shkak te asaj gjendjeje, dhe ka dhene nje alternative te shpejte, revolucionare. Por, ajo qe i ka munguar sensit te Pashko Vases, ka qene mungesa e vetedijes per rolin e madh, te jashtezakonshem qe do te mund te luante feja dhe fete ne projektin e çlirimit kombetar. Natyrisht, me kusht qe ato te viheshin edhe ne nje funksion te gjithanshem mobilizues, emancipues dhe ndergjegjesues kombetar. Konkretizimi i kesaj teze do te thoshte se do te duhej te promovohej ideja dhe koncepti se kishat dhe xhamiat e shqiptareve ishin dhe duhej te ishin objekte te frymes se shqyptarise. Pra, integrimi i tyre ne projektin kombetar dhe jo perjashtimi ose zevendesimi i tyre.

Poezia e vetme e Pashko Vases, vertet edhe pas njeqind e njezet vjeteve na shkakton perjetime emocionale dhe estetike, sepse ka nje teresi vlerash. Nje poezi e shkruar me qellimin e qarte qe te ndikoje fort ne ndergjegjen e bashkekombasve, ( poezia eshte perhapur ne forme letrash dhe eshte transmetuar edhe goje me goje dhe eshte tejshkruar nga miqte dhe adhuruesit e Vases), ka mjaft elemente poetike qe e bejne me te depertueshem mesazhin e saj. Poezia eshte e shkruar ne dhjeterrokesh, nje varg i njohur shqiptar qe ne fushen e poezise gojore ka prodhuar kryevepra te verteta. Poashtu rima e puthur, karakteristike per poezine gojore historike shqiptare, eshte nje element i vargut qe e ben me te komunikueshem vargun poetik. Leksiku i aktivizuar eshte i arealit social dhe kulturor shqiptar, qe e ben poashtu me te lehte ngulitjen e figurave poetike te kesj poezie.

Por, poezia Mori Shqypini, e mjera Shqypni, me duket se mbetet e paharrueshme dhe aktuale e aktualizuese, para se gjithash per shkak se dilemat shpirterore te shqiptareve nuk jane zgjidhur as sot e kesaj dite.
8 tetor 2005

Ju mund te shkruani koment per kete Tekst, duke klikuar Ketu
Notice
AlbaNur promotes excellence in journalism, encouraging investigative journalism. We serve as the national voice of Albanian journalists Home and Abroad and we uphold the public's right to know..

Goals
AlbaNur campaigns to improve access for Albanian journalists to the sources of information in Albanian Lands. It speaks out against the lack of co-operation and the abusive treatment that still occurs when it comes to Albanian journalists.

Gazeta Shqiptare, Gazetat Online, Mediat Shqiptare

Bota Sot | Epoka e Re | Gazeta Express | Fakti | Panorama Plus | Gazeta Shqip | Gazeta Shqiptare | Gazeta Lajm

Gazeta Koha Ditore | InfoPress | Gazeta Zeri | Gazeta 55 | Teuta | Kosovarja | TV Klan | Flaka | Rilindja | Paqja

Besa | Vepra | Gazeta Illyria | Gazeta Start | Tirana Observer | Koha Jone | Gazeta Korrieri | Gazeta Standard | 24 Ore

Gazaeta Metropol | Gazeta Tema | Gazeta Biznesi | Gazeta Shekulli | Sporti Shqiptar | Gazeta Spekter | Gazeta Shpallje

Kengtaret Shqiptar, Muzika Shqiptare, Vipat Shqiptar

Adelina Ismaili | Meda | Genta Ismaili | Nora Istrefi | Shpat Kasapi | Zanfina Ismaili | Bleona Qereti | Elvana Gjata

Ciljeta Xhilaga | Blero | Ermal Fejzullahu | Greta Koci | Sinan Hoxha | Kaltrina Selimi | Dafina Zeqiri | Adem Ramadani

Poni Music | Adrian Gaxha | Alban Skenderaj | Agim Poshka | Alma Bektashi | Tuna Sejdiu | Ardit Gjebrea | Lajme Shqip

Arta Bajrami | Alma Bektashi | Big Mama | Edona Llalloshi | Elita 5 | Jehona Sopi | Zajmina Vasjari | Adelina Tahiri

Tingulli 3 | UnikKatili | Motrat Mustafa | Vesa Luma | Violeta Kukaj | Gjyste Vulaj | Bertan Asllani | Adelina Thaqi | Noizy

Gresa Behluli | Labinot Tahiri | Anjeza Shahini | Leonora Jakupi | Leonora Poloska | Mahmut Ferati | Video Fest | Chat

Etno Engjujt  | Vajzat Seksi | Ilir Shaqiri | Korab Shaqiri | Ylli Baka | Duli Tallava | Bedri Islami | Vejushkat | Dashuria

Jonida Maliqi | Zyber Avdiu | Muharrem Ahmeti | Shkelzen Jetishi | Gili | Mentor Kurtishi | Mihrie Braha | Rezarta Shkurta

Rovena Stefa | Sabri Fejzullahu | Shkurte Fejza | Shyhrete Behluli | Sinan Vllasaliu | Soni Malaj | Kenga Magjike | Tallava

Vajzat Seksi, Bukuroshet Shqiptare, Miss Kosova, Vipat Shqiptar

Ertemiona Meidani | Laureta Meci | Zana Krasniqi | Nevina Shtylla | Matilda Mecini | Hasna Xhukici | Erza Haliti

Agnesa Vuthaj | Eva Pepaj | Aferdita Dreshaj | Angela Martini | Marigona Dragusha | Yllka Berisha | Kejdi Jashari

Almeda Abazi | Alma Ajazi | Liberta Spahiu | Xhuli Nura | Keshtjella Pepshi | Ciljeta Xhilaga | Alketa Musaj

Emina Çunmulaj | Arbnora Ademaj | Ardita Ukaj | Zajmina Vasjari | Nada Zhiti | Edlira Memo | Besa Gashi

Greta Stanica | Arjeta Lataj | Antonieta Nikprelaj | Diellza Kolgeci | Irsa Demneri | Kristine Elezaj | Xhesika Berberi

Njoftim

GazetaShqiptare.Eu eshte pjese e projektit AlbaNur dhe angazhohet qe te bind pushtetaret shqiptaret se duhet te jene ne sherbim te qytetareve dhe jo anasjelltas. Asnje pushtetare shqiptare nuk guxon te jete mbi qytetaret dhe mbi ligjin. Ata duhet te kritikohen djathtas dhe majtas se kane zgjedhur te jene pushtatre, kurse ne kemi zgjedhur misionin te vijme deri tek e verteta!

 

Ne do te ishim shume mirenjohes nese ju shkruani per AlbaNur dhe e mbushni normen e juaj te jeni pjese e kesaj faqe ku vizitoret shqiptar mund te ju gjejne me lehte se çdokund tjeter

 

Shpallje, Shpallje Falas, Shpallje Online, Shitblerje, Marketing,

Libri Shqip, Libra ne Gjuhen Shqipe, Libra Shqip Falas

Muzika Shqip | Albanian News | Albanian Radio | Albanian Music | Albanian Chat | Albanian MP3 | Albanian Video | Albanian Movies | Muzika Online | Albanian Rap

Albanian Forum | Albanian Sport | Albanian Miss | Vajzat Shqiptare | Miss Kosova | Kosovo | Filma Shqip | Meda | Genta Ismajli | Adelina Ismaili | Religion | Dafina

Tim Shkupi | Humor Shqiptar | Albanian VIP | Rapsodet | Filma Shqiptar | Nora Istrefi | Macedonia | Libra Shqip | Historia Shqiptare | Albanian Culture | Shitblerje

Video Shqiptare | Chat Shqip | Shqiperia | Muzik Tallava | Foto Shqiptare | Stupcat | Portokallia | Tirana Sot | Albanian TV | Koha Ditore | ABC News | Radio Shqiptare

copyright by www.gazetashqiptare.eu  / designed Shqip by tim shkupi 2002 - Contact: Webmaster